۳۱ می ۲۰۱۷ برابر با ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ “روز جهانی بدون دخانیات” ، اعتیاد به آن موجب مرگ و میر انسانها در جهان خواهد شد.
روز جهانی بدون دخانیات (انگلیسی: World No Tobacco Day) و یا به تعبیری روز جهانی بدون تنباکو، عنوان روزی است مصادف با ۳۱ ماه مه هر سال که در سراسر جهان برای جلب توجه و تشویق افراد در راستای ترک محصولات دخانی، خواستار اجرای عدم مصرف این محصولات در یک بازه زمانی ۲۴ ساعته میباشد، این روز برای جلب توجه نسبت به شیوع گسترده تأثیرات تنباکو بر سلامت انساندر نظر گرفته شده که در حال حاضر منجر به مرگ و میری بالغ بر ۶ میلیون نفر در سال میشود و در کنار این معضل، حدود ۶۰۰۰۰۰ نفر مرگ غیرمستقیم تنها به دلیل استنشاق دود سیگار افراد سیگاری حاصل میگردد. کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی(WHO) در سال ۱۹۸۷ میلادی روز جهانی بدون دخانیات را ایجاد کردند، در طول این سالهای گذشته تاکنون، این روز برگزیده، باعث رویارویی و بعضاً مقاومتهایی در سراسر جهان از جانب دولتها، سازمانهای بهداشت عمومی، افراد سیگاری، تولیدکنندگان محصولات دخانی و صنعت دخانیات گردیده.
سازمان بهداشت جهانی WHO هر ساله با آمدن روز جهانی بدون دخانیات و بنابه وضع موجود در جهان از لحاظ پیشرفت دخانیات و قربانی دادن افراد مبتلا به دخانیات در جامعه ، بنابه به شرایط تعیین شده شعار و پیام آن روز را در سال انتخاب می نماید . در سال ۲۰۱۷ برابر با ۳۱ می (۱۰ خرداد ۹۶) شعار و پیام روز جهانی بدون دخانیات را با شرح “دخانیات، تهدیدی برای توسعه” در جهان عنوان نموده است .
روز جهانی بدون دخانیات نشانگر تهدیدهای صنایع دخانی است که متوجه پیشرفت جوامع از جمله بهداشت و اقتصاد شهروندان می شود و سازمان بهداشت جهانی در برنامه امسال اتخاذ قوانینی را به جوامع پیشنهاد می کند که باعث بهبود سلامت و پیشرفت جوامع پس از غلبه بر بحران جهانی دخانیات می گردد.
اهداف شعار روز جهانی بدون دخانیات در سال ۲۰۱۷ را برجسته سازی روابط بین مصرف محصولات دخانی، کنترل دخانیات و پیشرفت پایدار، تشویق جوامع به انجام کنترل دخانیات در سطح ملی و پیوستن به برنامه پیشرفت پایدار ۲۰۳۰، حمایت از کشورهای عضو معاهده و جوامع مبارزه کننده با مداخلات سیاسی صنایع دخانی که منجر به اقدام ملی جدی تری در زمینه کنترل دخانیات می گردد، تشویق عموم و اعضای معاهده در سطح وسیع تر برای شرکت در فعالیت های ملی، منطقه ای و بین المللی به منظور اعمال راهکارهای پیشرفت و تحقق اهدافی که اولویت شان کنترل دخانیات است و نشان دادن همکاری اشخاص به طور فردی در رسیدن به دنیایی عاری از دخانیات خواه از طریق عدم خریداری و مصرف محصولات دخانی، خواه با ترک این محصولات عنوان کرد.
سازمان بهداشت جهانی از جوامع می خواهد برنامه های کنترل دخانیات را در اولویت قرار دهند که این امر خود در جهت حمایت از برنامه جامع پیشرفت پایدار تا سال ۲۰۳۰ می باشد. همه کشورها از کنترل مصرف دخانیات نفع می برند و شهروندان خود را از مضرات مصرف دخانیات محفوظ می دارند و این امر باعث کاهش بار مالی ناشی از آن در اقتصاد ملی می گردد و هدف برنامه جامع پیشرفت پایدار و ۱۷ هدف جهانی آن بیانگر این است که از این برنامه ” هیچ کس باقی نمی ماند.”
سازمان بهداشت جهانی ؛ برنامه های کنترل دخانیات در دستور کار توسعه پایدار است و به شدت مورد توجه برنامه جامع پیشرفت قرار گرفته است، یکی از موثرترین این برنامه ها را کاهش یک سومی آمار جهانی تا سال ۲۰۳۰ در مرگ و میر زود هنگام ناشی از بیماری های غیرواگیر اعم از بیمارهای قلبی عروقی، سرطان و بیماری های مزمن انسدادی ریوی عنوان کرد و تصریح کرد: تقویت در اجرای قوانین معاهده جهانی کنترل دخانیات به تحقق برنامه جامع پیشرفت کمک می کند.
مردم می توانند با ترک عادت دخانیات یا به دنبال کمک در انجام این کار در حفظ سلامت خود و همچنین افرادی که در معرض دود دست دوم (کودکان، سایر اعضای خانواده و دوستان) هستند، کمک کنند که علاوه بر صرفه جویی در هزینه های زندگی و کاهش نابرابری های بهداشتی از دیگر موارد کنترل دخانیات که شامل اثرات زیست محیطی نامطلوب در رشد دخانیات، تولید، تجارت و مصرف جلوگیری نمایند.
توصیه انجمن دوچرخه سواری آشتی در روز جهانی بدون دخانیات (۱۰ خرداد ۹۶)
دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی در روز جهانی بدون دخانیات اعلام می دارد که این روز سر آغازی برای تعهد در راستای کاهش و تحریم مصرف دخانیات از سوی جامعه جهانی است که با عدم مصرف آن زندگی و جامعه را پایدار و سالم قرار دهیم . زندگی ، زندگانی ، عشق و محبت زیباتر از دود و سیاهی است که ما انسانها لحظات با ارزش زندگی را با آن به باد خواهیم داد. آشتی با طبیعت نشانی از پایداری زندگی است که در این آشتی تحرکی سالم با همرکابی دوستان و آشنایان ایجاد خواهد شد و در این تحرک با همرکابی دوستان ، هیچگاه قادر به مصرف دخانیات نخواهی شد . توصیه ی ما برای اقشارهای محترم جامعه بدین شرح است ؛
- ۱- بهره وری از دوچرخه برای کاری راهی است برای دوری از اعتیاد به مصرف دخانیات
- ۲- بهره وری از دوچرخه برای کار تنفس پاک را تا ابد پاک نگه می دارد .
- ۳- بهره وری از دوچرخه برای کار در پایداری زندگی سالم و با نشاط موثر است .
- ۴- با پیویستن به فرهنگ دوچرخه سواری و تحرک سالم ، روزانه از زندگی لذت برده و همیشه احساس رضایت خواهید کرد.
- ۵- ما همه یک خانواده ایم ؛ جامعه ی تو جامعه ی ماست – زندگی تو زندگی ماست – آشتی ما با طبیعت رازی از جامعه ی سالم و پایدار است
دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی با طراحی چند پوستر بصورت اینفو گرافی و با چند زبان رسمی ” کوردی ، فارسی ، عربی و انگلیسی ” از فرهنگ دوچرخه سواری برای کاهش دخانیات در جهان ” حمایت می کند .
پوستر ها
- دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی ” پوسترها با کیفیت ۱٫۵ مگابایت