در روزهای تعطیلی نوروز با همرکابی هم به استفاده از خودروهای شخصی جهت رفاه حال مهمانان نوروزی در حومه ی شهر پرهیز کنیم .
افزایش جمعیت روز افزون انسانها و امکانات ماشینی و تحرکی تهدیدات بزرگی را برای “محیط زیست و سلامت انسانی” به وجود آورده است که آلاینده های ناشی از اتومبیلها و کارخانجات سهم بسیار بزرگی را در تخریب آندسته از ارزشها به وجود می آورد . و بر همین اساس وجود اشباع آن امکانات ماشینی منجر به مرگ و میر بسیاری از انسانها در جهان شده است . دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی در این راجب موضوع ” ایجاد تراکم بیش از حد ترافیک توسط همشهریان و فرهنگ استفاده از خدمات نقلیه ی (عمومی و منحصر به فرد) ” در حومه و خارج از شهر بنابه (شرایط بخصوص و الزامی ) را دنبال خواهد کرد.
تراکم بیش از حد ترافیک و پیامدهای ناشی از آن !
با وجود پیشرفت زمان طرحهای عمرانی كه براي ساخت و ساز شهرها صورت می گرفت ، خیابانها و کوچه ها از چندین دهه ی قبل تا به امروز کوچکتر از خیابان و کوچه های امروزی بودند . که در گذشته تعداد و افزایش مردم و امکانات ماشینی بیشتر از تعداد امروزی به چشم نمی رسید. خیابانها در زمانهای قدیم برای رفت و آمدها ، عمومی و مشترک بودند یعنی رفت آمدهایی بصورت “پیاده ، درشکه های اسب و دوچرخه ” که جای تاکسی و خدمات نقلیه ی امروزی را به انجام می رساند . البته بصورت خصوصی اتومبیل هایی وجود داشتند اما در انحصار افرادهای ” دیپلمات ، سرمایه دار و مراکزهای دولتی ” قرار می گرفت . شهر سازی خیابان و کوچه ها در آن زمان بدلیل تعداد اندک اتومبیلها الزامی نبوده که بزرگ و پهن باشد . کف کوچه و خیابانها از سنگ فرشهای زیبا بود که در تابستان و زمستان نه تنها سرما و گرما را زیاد به خود جذب نکرده بلکه با جو اکوسیستم ، سازگار و ماندگاری آن نیز تا به امروز و آینده هم پایدار است ! اما متاسفانه شهرسازی های امروزه همانند قدیم بافی نمانده است . روز به روز جمعیت روبه افزایش است. با افزایش جمعیت اللخصوص در تعداد مخرب اتومبیلها که می تواند دود ناشی از آن هوای شهر را آلوده کند و مردم را در معرض خطر مبتلا شدن به ” سرطان ، اختلالات تفسی ، ریوی و مهمتر از همه کم تحرکی جسمی که موجب کم تحملی انسانها می شود ” را قرار دهد . از طرفی دیگر آلاینده های صوتی که به نام ” فرکانس های صوتی در رده ی (دی سی بل) با امواج های صوتی بسیار گسترده که آلودگی های صوتی ناشی از آن می تواند ” در رشد گیاهان ، نابودی پرندگان و حیوانات موثر باشد و مهمتر از همه ی آنها می تواند سلامت روحی انسانها را به خطر بیندازد و در آینده می تواند با ایجاد بیماریهایی همچون ” وزوزگوش ، استرس ، اظطراب و عصبانیت ” را در سلامت روان ظاهر نماید. . اتومبیلهایی که در ایجاد تراکم بیش از حد ترافیک موثر هستند شامل “خودروهای سواری و منحصر به فرد بوده . که معضلات ناشی از آن ” تصادفات جاده ای و قربانی شدن انسانها را از این طریق ” هموار می سازد . افرادهایی که روزانه بیشتر از خودروهای شخصی در حومه ی شهر استفاده می کنند جز افرادهای کم تحمل و عصبی محسوب می شوند که در آینده می تواند آنها را به افسردگی بنشاند. علت افسردگی ناشی از عدم تحرک و قرار گرفتن در برابر سر و صدای بوق اتومبیلها و ماندگار شدن در ترافیک بیش از ۲۰ دقیقه می باشد که شخص راننده بعد از اتمام کار خود همیشه احساس خستگی می کند و ناتوان به تحرک در زندگی روزمره خود می باشد. او هر روز در حومه ی شهر به اتومبیل عادت گرفته است و چیزی که به عادت روزانه منجر شود ، به واقعه ی اعتیاد نیز محسوب خواهد شد. با زبانی ساده تر ” عصای دست او همان اتومبیلی است که روزانه او را تا پای مقصد نیاز خواهد رساند .”
با بهره وری از دوچرخه برای کار ، آلودگی های صوتی و دودی ناشی از اتومبیلها را کاهش دهیم !
انجمن دوچرخه سواری آشتی در این راستا برنامه ای را برای پیشوازی از روزهای تعطیلی و غیره کاری اللخصوص در ایام نوروزی برای همشهریان عزیز در نظر گرفته است که با همرکابی هم خیابانهای اصلی شهر را از وجود اتومبیل های غیره کاری و محصر به فرد کاهش دهیم و از مهمانان نوروزی در سراسر کشور با تحریم نمودن اتومبیل های انحصاری خود و رعایت نمودن رفاه حال آن مسافران پیشوازی نمائیم . با همرکابی هم ” در حومه ی شهر از ” تاکسی ، بی آرتی ، مترو و دوچرخه ” جهت تامین سلامت خود و جامعه و کاهش ترافیک بهره ور شویم . بیائید به احترام دورانهای قدیم از چندین دهه تا به امروز برای رفت و آمد خود در حومه ی شهر از “تاکسی ،دوچرخه و پیاده رویی” بهره ور شویم. فضای کوچه و خیابانهای شهر کوچکتر از حجم اتومبیل هایمان می باشد . فضایی که راهی است برای عبور و مرور آزاد نه برای ماندگاری و آزگاری! اگر فکر می کنیم که در یک شهر کوچک با تقبل ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و ۲۰ هزار دستگاه خودرو و هر کدام از خودروها بنابه حجم و سایز خود آن را در حومه ی شهر بکارگیری نمائیم که در هر یک کیلومتر استفاده از آن یک لیتر دی اکسید کربن در هوا معلق می شود و آلودگی صوتی آنها بیش از ۷۰ دی سی بل سر و صدا را در فضا ایجاد می کند ، به نظرشما این روند تا ۵ سال آینده به چه مرحله ای خواهد رسید!؟. در طول تاریخ اثبات شده است که با وجود پیشرفت زمان جمعیت در جهان افزوده خواهد شد و در همین حالت به امکانات بیشتری جهت دسترسی انسانها به آن امکانات نیاز مند خواهیم شد. و با وجود اشباع امکانات ماشینی ، خطرات بزرگی زمین و زیستگاه انسانی را تهدید خواهد کرد.
ما مخالف وجود اتومبیل ها در شهر ها نیستیم و نمی خواهیم در شهر حضور نداشته باشند . ما می خواهیم فضاهای پر تردد شهر که با وجود اتومبیلها ایجاد می شود سهم کمتری را نسبت به وجود خدمات نقلیه ی شهری همانند (تاکسی و دوچرخه ) داشته باشند . اتومبیل های غیره کاری بایستی در خدمت خانواده جهت بکارگیری آن در روزهای تفریحی و مسافرتی قرار گیرد ، نه برای استفاده در بازار و حومه ی شهر ! اگر نقلیه ای وجود داشته باشد که بتواند آرامش و حقوق شهروندی را در میان افرادهای جامعه هماهنگ و پایدار سازد ” همان بهره ور شدن از دوچرخه برای کار ” است. که نه سر و صدا ایجاد می کند و نه آلاینده !
“همرکابِ جامعه ی سالم آشتی با طبیعت ، زندگی پایدار”
- دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی