ایجاد ايستگاههای ویژه ی دوچرخه در محورهای پرتراکم شهر موجب کاهش ترافیک و سر و صداهای ناشی از اتومبیل ها خواهد شد!
امروزه به هر گوشه و کنار شهر گذری کنیم شاهد جمعیتی بالغ بر صدها و هزاران نفر انسان همراه با اتومبیلهای تک سرنشین خود که مضرات ناشی از آن موجب ” آلودگی هوا ، آلودگی صوتی ، پایین آمدن سطح کیفی سلامت خود و جامعه و مهمتر از همه باعث نقص حقوق شهروندی و تصادفات جاده ای ” نیز خواهد شد. محورهای پرتراکم شهر روزانه شاهد ترافیک های سنگین که مدت زمان توقف در آن ترافیک ها حداقل ممکن چندین دقیقه و حداکثر مواقع به ساعت ها نیز طول خواهد کشید . آزگار ماندن در آن ترافیک های سنگین موجب کم تحملی رانندگان خواهد شد که بعد از تردد نمودن در ترافیک خشمی بر ایجاد سبقت ظاهر می شود و خطرات ناشی از آن موجب ” تصادفات جاده ای و قربانی شدن جان انسانها ” می شود . برای توازن و تعادل میان ” صبر و پایداری ” نیاز است که عادت های روزانه ی خود را نسبت به رفت و آمد و بهره وری از امکانات نقلیه در حومه ی شهر تغییر دهیم و با بهره گیری از فرهنگ دوچرخه برای کار یا به اصطلاحی ساده تر ” با دوچرخه از منزل تا محل کار خود ” به زندگی و پایداری جامعه ی سالم بیندیشیم.
ایجاد و احداث ایستگاههای دوچرخه در حومه ی شهر ضروریست یا خیر ؟
اگر کمی با دقت به تمام امکاناتی که در دسترس خدمات نقلیه ی شهر و برون شهری بپردازیم ، خواهیم فهمید که جا ، مکان و حقوق فرهنگ استفاده از دوچرخه سواری بیشتر از تمام مواردها نقص شده است و اگر کسی دوست داشته باشد که با دوچرخه به سر کار خود برود بایستی “دوچرخه داشته” باشد و از مسیری مطابق با قوانین ترافیکی و امن در حومه ی شهر دوچرخه سواری کند ! این موضوع در حالی است که فرد علاقمند به فرهنگ دوچرخه سواری باید از امکانات نیاز و مربوطه برخوردار باشد تا بتواند با امنیت و اطمینان خاطر در حومه ی شهر دوچرخه سواری نماید . آیا پتانسیلی که بایستی برای توسعه ی فرهنگ دوچرخه سواری در حومه ایجاد گردد ، بعهده چه کسانی است ؟ و ایجاد آن ضروریست یا خیر؟ برای جواب این سوال به موضوعی خواهیم پرداخت که می تواند علت اصلی و فواید این موضوع را برای ایجاد ایستگاهها و قوانینهای مرتبط به آن را شفاف سازد ؛
ما همیشه برای توجیه نمودن اصل موارد مربوطه به کشور هلند که پایتخت فرهنگ دوچرخه سواری دنیاست خواهیم پرداخت ، در این کشور و کشورهای همجوار آن همانند ” فرانسه ، بلژیک ، بریتانیا ، آلمان و دانمارک ” نه تنها فرهنگ دوچرخه سواری توسعه یافته است بلکه این فرهنگ به واقعه ی حمل و نقل روزانه ی مردم با همان پوشش لباس کاری رسمیت پیدا کرده است و مردم از دوچرخه به عنوان فرهنگ نقلیه استفاده می کنند نه برای تفرجات هفتگی و با لباس ورزشی !
شرکت “حمل و نقل لندن ” که شرکتی نیمه دولتی تحت پوشش شهرداری لندن برای توسعه ی خدمات نقلیه ی در شهر لندن خدمت می کند ، سالانه بیشترین سرمایه گذاریها را در احداث ایستگاههای دوچرخه و لاین ویژه ی دوچرخه سواری پرداخت می کند . این شرکت از سال ۲۰۰۸ به بعد توانست علاقمندی مردم را با دوچرخه و فرهنگ استفاده از آن نسبت به سالهای اخیر چندین برابر کند . و ترافیک های سنگین را نه تنها در شهرهای بزرگ بلکه در شهرهای کوچک نیز کاهش دهد . در ابتدای همان سال با سرکار آمدن جناب آقای “بوریس جانسون” بعنوان شهردار لندن که خود یکی از علاقمندان و فعالان سر سخت فرهنگ دوچرخه سواری بود بیشتر از هر موارد دیگری نسبت به امورات شهرسازی ، بخش عظیمی را از بودجه ی شهرداری در توسعه ی حمل و نقل بخصوص احداث و ایجاد ایستگاههای الکترونیکی دوچرخه و ” بهره وری مردم از فرهنگ دوچرخه سواری ” اختصاص داد .
آقای جانسون در مدت چند سالی که شهردار لندن بود با طبعیت خود از فرهنگ دوچرخه سواری نه تنها دیگر کارمندان شهرداری و مراکرهای دولتی شهر لندن و دیگر شهرهای بریتانیا را به استفاده از دوچرخه جهت رفت و آمد به سرکار خود وادار کرد بلکه “هنرمندان ، ورزشکاران ، دانش جویان ، دانش آموزان و بازاریانی ” که روزانه با اتومبیل و از راه خدمات نقلیه عمومی به سرکار می رفتند ، از آن روز به بعد دوچرخه ای در ایستگاه های دوچرخه در حومه ی شهر لندن باقی نماند و مورد استفاده ی همگانی برای رفت و آمد و پایین آوردن ترافیک قرار گرفت .
امروزه در هر خیابان و مکانی از شهر لندن و دیگر شهرهای بریتانیا گذری کرده ، شاهد ایستگاههای پیشرفته و الکترونیکی دوچرخه خواهیم شد . که با شارژ نمودن کارت دوچرخه به وسیله ی عابر بانک های شرکت “سیتی بایک” خواهیم توانست از دوچرخه ها برای انجام کارهای ” تفریحی و بازاری” بهره ور شد . شرکت سیتی بایک یکی از زیر مجموعه های شرکت حمل و نقل لندن می باشد که مدیریت و سرمایه گذاریهای ممکن را در ایستگاههای الکترونیکی دوچرخه ایجاد نموده است . مالیات بالغ بر درآمد این شرکت صرف نوسازی شهری و پروژه های عمرانی شهر لندن خواهد شد . با سرمایه گذاریهای کلان شرکت سیتی بایک و طبعیت آقای جانسون بعنوان شهردار نمونه ی شهر لندن و بعنوان فرهنگ ساز در زمینه ی ترویج و توسعه ی فرهنگ دوچرخه سواری با ایجاد ایستگاه دوچرخه و لاین ویژه ی دوچرخه سواری در محورهای پرتراکم شهر لندن ، خبری مهم و رویدادی اجتماعی برای رسانه های اروپا و جهان شد. که امر واقع توانست گردشگران زیادی را از کشورهای همجوار ، آسیایی و آمریکایی به کشور بریتانیا و شهر لندن جذب نماید .
- دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی مطالبات مهمی را در توسعه ی فرهنگ دوچرخه سواری شهری از زبان انگلیسی به زبان فارسی ترجمه و جمع آوری نموده است که آن دسته از مطالبات مهم را در پروژه ترویجی ” دوچرخه برای کار ” اختصاص داده و بصورت هفتگی در سایت رسمی ادآ پوشش خواهد داد.
ایجاد و احداث ایستگاه دوچرخه بعهده ی چه ارگانهایی است ؟
در فصل اول این موضوع در بخش مقالات سایت ادآ مطرح نمودیم که ” برای ترویج و توسعه ی فرهنگ دوچرخه سواری در حومه ی شهر با ایجاد خدمات و امکانات مربوط به آن ، بایستی قبل از هر چیزی ” لاین و مسیرهای ویژه” در حومه ی شهر احداث و راه اندازی شود. جایگاه و لاین ویژه ی دوچرخه سواری بایستی در دل ” خیابانهای پرتراکم شهر ، تفرجگاههای تفریحی ، مسیر دانشگاه و مدرسه ها ، پیاده روهایی که مساحت آن نه تنها برای پیاده روی زیاد است بلکه امکان دوچرخه سواری را هم دارد و مسیرهای بازاری و خرید روزانه ” بنیاد نهاده شود . با ایجاد لاین خواهیم توانست ایستگاه دوچرخه را نیز در برخی از محورهای پر تراکم شهری احداث نمائیم . با ایجاد ایستگاههای دوچرخه ، گردشگری توسعه پیدا خواهد کرد و می تواند گردشگران زیادی را جذب نماید . سازمانهایی که می توانند پتانسیل های ممکن را برای ایجاد لاین و ایستگاه دوچرخه احداث نمایند، به درجه اول عبارتند از ” سازمان حمل و نقل همگانی شهرداری ، سازمان ترافیک ، محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری” که در قبال این موضوع مسئول اند و با کار و وظایف آنها مرتبط می شود . اگر در حالی که هیچ یک از آن ارگانها برای احداث لاین و ایستگاه دوچرخه برنامه ای در کار نداشته باشند ، اما خواهند توانست به بخش خصوصی و غیره دولتی آن یعنی ” شرکتهای عمرانی ، حمل و نقل و سازمانهای مردم نهادی که در راستای فرهنگ دوچرخه سواری عمل میکنند ، واگذار نمایند و با مشارکت آن سازمانها ، پروژه ی مربوطه را احداث و ایجاد نمایند . خصوصیات و اجتماعی سازی دوچرخه ها برای استفاده ی عموم از آن بصورت اجاره ای خواهد بود که شخص علاقمند برای استفاده از خدمات نقلیه ی ایستگاهها بایستی هزینه ای را در قبال استفاده از آن بصورت ساعتی به شرکت بپردازد . سازمانها و شرکت هایی که ” مدیریت ایستگاههای دوچرخه و سایر ” را در دست دارند ، درآمد مالی از پروژه های حمل و نقل را در راستای توسعه و پیشرفت آن قرار خواهند داد و سالانه با افزودن و تغییر و تحولات ایستگاههای دوچرخه و امکانات مربوطه به توسعه و پایداری آن می پردازند.
تصاویرهایی از وجود ایستگاههای الکترونیکی و پیشرفته ی دوچرخه در شهر لندن / بریتانیا
- دبیرخانه توسعه و ترویج انجمن دوچرخه سواری آشتی